30 de gen. 2009

Dia Mundial de les Zones Humides

SEO/BirdLife Catalunya celebra el Dia Mundial de les Zones Humides


Diumenge 1 de febrer: estanys de Sils (La Selva, Girona)

Dissabte 7 i diumenge 8 de febrer: reserva natural de Riet Vell (delta de l'Ebre)


Podeu consultar el programa d'activitats a:


www.seo.org

www.sils.cat

www.estanydesils.cat

http://estanysils.blogspot.com/


El lema d’aquesta edició és “AIGÜES AMUNT-AIGÜES AVALL: LES ZONES HUMIDES ENS CONNECTEN A TOTS” i recull la idea que tots estem interconnectats dins d’una conca hidrogràfica, de com poden repercutir en nosaltres les activitats que vénen d’aigües amunt del lloc on vivim i de com les nostres repercuteixen als que estan aigües avall.


SEO/BirdLife se suma a la celebració organitzant activitats en diferents zones humides, per a sensibilitzar els ciutadans sobre la importància de la conservació d’aquests espais naturals fonamentals tant per als ocells com per a les societats humanes.


A més a més, la celebració estarà vinculada a la campanya de SEO/BirdLife ALES SOBRE AIGUA que pretén que s’aprofiti el nou panorama normatiu del segle XXI per retornar la vida i l’aigua a les nostres zones humides. L’elaboració dels nous Plans de Conca sota la Directiva Marc de l’Aigua de la UE per al desembre de 2009 és una oportunitat d’or per donar un salt qualitatiu en la gestió de l’aigua.


SEO/BirdLife a Catalunya

c/ Múrcia 2-8, local 13 (baixos interior). Barcelona 08026
Tel/Fax 93 289 22 84
correu-e:
catalunya@seo.org

Web: www.seo.org; www.seo.org/?catalunya


SEO/BirdLife és una associació per a l'estudi i la conservació de les aus i els seus hàbitats, representant de BirdLife International a l'estat espanyol.



28 de gen. 2009

GAIG















Fitxa nº 3


Nom català : Gaig
Nom en castellà : Arrendajo
Nom científic: Garrulus glandarius


Un dels altres còrvids que tenim a casa nostra - la garsa és l’altra - se'l coneix, d'una manera col•loquial com el “xivato” del bosc pel seu reclam tant característic que fa d’avisador a tot el bosc quant hi entra algú estrany. Animal forestal amb una alimentació basada en les llavors que troba durant tot l’any, sobretot aglans de roure i alzina . El gaig ara se’l pot veure amb facilitat pel nostre poble ja que a l'igual que molts animals ha descobert que les poblacions són supermercats on podem obtenir menjar fàcilment.

De mida força gran amb respecta als ocells que tenim al Masnou, pot tenir una longitud d’uns 32-35 cm i que quan vola fa casi 58 cm de punta a punta d’ala .

A part dels seva mida el podrem reconèixer per un plomatge on els colors marrons i crema estan per tot el seu cos, amb les ales de color negre i blanc i unes plomes força característiques de color blau i negre als dorsos de l’ocell. Així com també veurem uns bigotis de color negre. A l’estiu el veurem volant amb parella i a la arribada de la tardor i el hivern la parella es separar per poder sobreviure cada un amb els seus mitjans.